Building Winterization and Multi-Phased Projects: the North London Mill Office

When the snow starts to fly in the high country, some of our clients share the same concerns on whether their fragile historic structure will survive the winter. This was the case at our North London Mill Project. Last fall we completed a temporary stabilization of the Office to ensure the structure remained standing for the next phase of work. Knowing we encounter similar building conditions and concerns, we wanted to share a bit about the process.

North London Mill Office Before Temporary Stabilization

The North London Mill is located along Mosquito Pass, one of Colorado’s most infamous 4WD roads that runs between Leadville and Alma. Snow starts falling in October and, some years, it doesn’t let up until late spring/early summer. However, the high winds in the region are year-round. These high country mining structures are at great risk due to the unpredictable snow and wind loads, as illustrated by what is left of them.

Severe Interior Deterioration Before Stabilization

Ian Glaser, Our Structural Engineer From JVA, Inc, Stands Between The Exposed Floor Joists

Another Interior View Of The Deteriorated Conditions

The office received a State Historical Fund Grant in 2018 to complete temporary stabilization and construction documents for the rehabilitation of the building and just received notice of award for another SHF grant to complete the first phase of construction work.

Since the Office is in the best condition of all the remaining structures on the site, it was determined as the best place to start. The building will be adapted into a backcountry ski hut, offering a place of respite and relaxation after an epic day of skiing found right out the back door.

Andy Carlson, Of A&M Renovations, LLC, Digs A Test Pit To Expose The Base Of An Interior Wall

The stabilization grant began with evaluation and documentation. We developed permit documents, that underwent review by History Colorado for compliance with all Secretary of the Interior Standards. Once approved they were submitted to Park County.

Diagonal Bracing Installed At Exterior Walls And Salvaged Materials Are Sorted And Stacked Inside For Reuse

Chimney Framing Remains In Place. Brick Was Deconstructed For Safety

Framing And Shoring Installed To Brace The Existing Framing

The temporary stabilization efforts included the installation of shoring and brace framing on the interior of the Office. The interior wood lathe was removed, except for an area where we encapsulated it, in order to straighten the framing and pin it in place (Note the horizontal boards at the bottom of the wall framing in the photos above). The brick chimneys were deconstructed to prevent them from falling. Flooring and trim was uninstalled and stacked. A lot of the material has already been lost and some of the surviving material will be too deteriorated and rotten to reuse. But we will reuse what we can and utilize the remaining for patterns in recreating material.

Portion Of Wood Lathe and Plaster Encapsulated With Plywood On Each Side Of A Wall

The most important piece of the temporary stabilization activities was enclosing the roof, doors and windows to help slow water from entering the building. A temporary visqueen membrane was installed with wood battens on the roof. The door and window openings were enclosed with plywood.

Mill Office After Temporary Stabilization Activities

This Summer the Office will get a new foundation and the framing and structure will be rehabilitated. New structural members will be integrated into the framing to bring the building up to current code, making it better able to cope with the areas snow and wind loads.

Another part of this Summer’s grant will involve the preparation of stabilization documents for the Mill Building, a much bigger task than the 6-room Office Building. Utilizing similar methodology, our team will design stabilization documents that will hopefully be implemented before next winter.

Future projects for the Office will replace the roof, install windows, doors and siding, as well as interior finishes to make it officially habitable as a hut. Fortunately historic photographs of the site gave us clues to detail the missing exterior features.

North London Mill (Mill Office In The Distance)

The Mill projects will include stabilization and rehabilitation activities to make the site safe for the public. Preliminary planning is underway to program the site into a year-round destination, providing backcountry and outdoor training and hosting a plethora of events. The project is spearheaded by Jeff Crane and Kate McCoy, of North London Mill Preservation Inc., a non-profit team working tirelessly to find funding partners to tackle this sizable project. Multi-phased projects may seem intimidating, however this is a common practice for us. It all starts with proper planning. Our first step began with completing a Historic Structures Assessment to determine the overall list of needs for the site. Then working with the North London Team we developed the prioritized plan. Now it is just a matter of tackling them one by one.

We love working on unique and complex projects of this nature. To stay up to date on the latest news of the North London Mill, be sure to follow us on Facebook and Instagram.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s